aan het werk bij het SchilderLab

zelfportretten

Het zelfportret is een behoorlijke uitdaging voor schilders. Velen beginnen er gewoon niet aan. Voor mij was het echte startsignaal een lesblok ´gezichtsuitdrukkingen´bij het SchilderLab https://hetschilderlab.nl in Harmelen. In de eerste plaats om het niveau van de portretten die ik maak van anderen te verbeteren (dat kan altijd denk ik). Al gauw bleek dat het doorgronden van en in beeld brengen van verschillende gezichtsuitdrukkingen vraagt om een reeks zelfportretten. Dat werd nog een hele operatie.

Goede portretfoto’s (laten) maken, tekeningen op ware grootte (zoals op het doek) maken, dan deze met houtskool ‘afdrukken’ (net als bij carbonpapier) op het doek. Dan een opzet maken met alleen witte en zwarte verf. Vervolgens eindeloos veel laagjes, vooral voor de huid. Uiteraard ook nog aandacht voor de achtergrond, de combinatie van de drie schilderijen, de sfeer bij elke uitdrukking, de details in de kleding, zoals de knopen,

Kortom: een mooi project waarmee ik heel wat avonden bezig ben geweest over een periode van ruim een half jaar. De nog niet gesigneerde schilderijen heb ik publiekelijk getoond tijdens de Kunstroute Ronde Venen 2019. De reacties waren zonder uitzondering positief.