Categoriearchief: De Ronde Venen

Mondriaanmolen in Abcoude

mondriaanmolen-in-abcoude-40-50-2016-gert-kruiswijk

De Oostzijdse molen aan het Gein in Abcoude heb ik in olieverf vastgelegd op een doek van 40 bij 50 cm. Een inspirerende omgeving, zeker als achter de molen een indrukwekkende wolkenlucht zichtbaar is. Dat vond Mondriaan indertijd ook. Hij heeft de molen wel 20 keer geschilderd.

Dit werk past in mijn serie schilderijen over de kernen van De Ronde Venen.

This is my impression of the famous Mondriaan windmill aside the river ‘Gein’ pritty close to Amsterdam.

Mondriaanmolen – 40.50 – olieverf – 2016 – Gert Kruiswijk

kunst, zang en dans in galerie Boven Verwachting

Een veranderingsfase vraagt om te luisteren, te wachten, te registreren, alert en nieuwsgierig te zijn. (Anneke Wittermans)

Een veranderingsfase vraagt om te luisteren, te wachten, te registreren, alert en nieuwsgierig te zijn. (Anneke Wittermans)

In de galerie Boven Verwachting in Wilnis is er op zaterdag 29 en zondag 30 oktober 2016 een interessante combinatie van zang, dans en kunst te beleven. 25 kunstenaars (waaronder Carolien Straver die eerder met Ton Bocxe en mij exposeerde) doen mee met o.a. schilderijen en andere vormen van beeldende kunst. Ook zijn er lezingen, zang en dans.

lezing, dans, zang om 12.00 en 15.00 u zaterdag en zondag

vrouwenkwintet om 11.30 en 14.30 u zaterdag en zondag

Mijn bijdrage hieraan: het schilderij Mijmeren en het schilderij Zoeken naar balans (dat m.i. perfect samenvat wat men hier het weekend komt doen en bespreken).

kunst bij de Hofdames

img_3382img_3380img_3417img_3371

Bij de Hofdames (groente- en fruitspecialisten) in de Dorpsstraat in Wilnis is sinds 21 oktober 2016 een expositie van schilderijtjes over groenten en fruit.

De schilderijen zijn gemaakt door leerlingen van atelier Spiegel van de Ziel – Marion Stok van Dongen – uit Wilnis. Interessant om te zien hoe divers het thema ‘groente en fruit’ is opgepakt.

Als je zin in een smakelijk hapje hebt gekregen – al dan niet door de kunstwerken – dan helpen de enthousiaste medewerkers van de Hofdames je graag aan zo’n fris en fruitig hapje.

 

Leef mee met het Groene Hart

Dit schilderij geeft mijn impressie van een authentiek stukje veenlandschap in het Groene Hart. Koeien in (niet zomaar) een weiland bij Vinkeveen: Demmerik. Minstens 50 tinten groen, dus hoe spannend wil je het hebben ? Tussen al dat groen is het bijzonder kleurrijk. Vooraan in de berm prachtige bloemen, de koeien kunnen er niet bij….. Het stille water in de sloot wacht met spanning op de beroering door een dorstige koe of een hongerige blauwe of witte reiger.
In het weiland geen fabrieksgroen gras, maar een veelheid aan smaken en kleuren. De koeien voelen zich er prettig en leven ontspannen in elkaars omgeving. Kijk naar het licht dat met kleine wolkenschaduwen schijnt op het kleurrijke groen. Daarachter de bomen die het traject markeren van de vroegere spoorlijn Nieuwersluis – Haarlem. De treinen verdwenen en de bomen verschenen. Een deel van het traject is nu een prachtig wandelpad, dat onderdeel is van de Demmerikroute en de spoorbaanroute Wilnis-Vinkeveen.

Aan de horizon staat de indrukwekkende neogotische kruisbasiliek van Vinkeveen. Sinds 1883 is ‘de kathedraal van De Ronde Venen’ een ijkpunt in het landschap, maar ook bron van pijn. Pijn in het hoofd en in de portemonnee van veel gelovigen en bestuurders.

Boven de horizon de sluierbewolking waartussen de blauwe koepel zichtbaar wordt. Vanuit dat blauw en zelfs door de wolken komt het licht en de warmte waar je blij van wordt. Zo leef je mee met het Groene Hart.

Dit schilderij doet mee met de Groene Hart Kunstprijs !

www.groenehartkunst.nl.

 

Empathise with the Green Heart of Holland

This oilpainting shows my impression of an authentic part of the moorland landscape in the Green Heart of Holland. Cows in (not just by accident) a meadow near Vinkeveen: Demmerik.

For many generations of my family (Kruijswijk – Haring, Kruiswijk – van Eijk, Kruijswijk – Stoof, Kruiswijk – Eikelenboom, Kruiswijk – Verbrugge) this moorland was part of their life. It is already more than 130 years still the same (almost) unchanged scenery !

A scenery with at least 50 shades of green, so how exciting do you want it ? Between all that green it is particularly colorful. The front of the berm shows beautiful flowers, the cows can not get to it. …. The quiet water in the ditch eagerly await the turmoil by a thirsty cow or a hungry Blue or White Heron.
No ‘factory made’ green grass, but a multitude of flavors and colors. The cows feel pleasant and relaxed in their common life environment. Look to the light that shines with small shadows of the clouds  on the colorful green.

The trees mark the route of the former railway line Nieuwersluis – Haarlem. When the trains disappeared, the trees popped up. Part of the route is now a beautiful hiking trail, which is part of the Demmerikroute and the Railway route Wilnis-Vinkeveen.

On the horizon is the impressive neo-Gothic cross basilica of Vinkeveen. Since 1883 is ‘ the Cathedral of the Ronde Venen ‘ a cardinal point in the landscape, but also source of pain. Pain in the head and in the pockets of many believers and politicians.

Above the horizon the veil of clouds to the Blue Dome is visible. From that blue and even through the clouds is the light and the heat: enough reasons to be happy.  This is the way to empathise the Green Heart of Holland.

With this painting I am participant 050 of the Art Competition of www.groenehartkunst.nl

Demmerik

Demmerik – 2015 – 40.50 olieverf – Gert Kruiswijk

Dit schilderij geeft mijn impressie van een authentiek stukje veenlandschap in het Groene Hart. Koeien in een weiland bij Vinkeveen. Minstens 50 tinten groen, dus hoe spannend wil je het hebben ? Als je dit met olieverf in beeld wilt brengen, blijkt dat niet de enige uitdaging. Tussen al dat groen is het bijzonder kleurrijk. Vooraan in de berm prachtige bloemen, de koeien kunnen er niet bij…..  Het stille water in de sloot wacht met spanning op de beroering door een dorstige koe of een hongerige blauwe of witte reiger.

In het weiland geen fabrieksgroen gras, maar een veelheid aan smaken en kleuren. De koeien voelen zich er prettig en leven ontspannen in elkaars omgeving. Let eens op de 2 rode koeien links en kijk naar het licht dat met kleine wolkenschaduwen schijnt op het kleurrijke groen. Daarachter de bomen die het traject markeren van de vroegere spoorlijn Nieuwersluis – Haarlem. De treinen verdwenen en de bomen verschenen. Een deel van het traject is nu een prachtig wandelpad, dat onderdeel is van de Demmerikroute en de spoorbaanroute Wilnis-Vinkeveen.

Aan de horizon staat de indrukwekkende neogotische kruisbasiliek van Vinkeveen. Sinds 1883 is ‘de kathedraal van De Ronde Venen’ een ijkpunt in het landschap, maar ook bron van pijn. Pijn in het hoofd en in de portemonnee van veel gelovigen en bestuurders.

Boven de horizon de sluierbewolking waartussen de blauwe koepel zichtbaar wordt. Vanuit dat blauw  en zelfs door de wolken komt het licht en de warmte waar je blij van wordt.

Het totaalplaatje is perfect voor het thema ‘Leef mee met het groene hart’.

Geïnspireerd op eigen foto van herkauwende koeien in Demmerik / Demmerikse kade in Vinkeveen – De Ronde Venen.

 

Winter in Wilnis

 

Winter in Wilnis – olieverf op linnen – 40.50 – 2015 – Gert Kruiswijk

deels geïnspireerd op foto van mij onbekende ‘pa uit Mijdrecht’.

Zicht op rijp op de bomen en de RK kerk Johannes de Doper, vanaf bruggetje over de bevroren sloot die parallel aan het Molenland loopt op de grens van Mijdrecht en Wilnis.

Balance and confidence

Evenwicht(igheid) en vertrouwen (in anderen en jezelf)….

ik wens het u toe voor 2015 en verder !

Intussen loopt zij nog steeds over het koord tussen de wolken……

Als u goed kijkt herkent u De Ronde Venen op de grens van Wilnis en Mijdrecht met de nog steeds groene ‘driehoek’ in polder Veenzijde

Balance and confidence – olieverf op linnen 40.50 – 2014 – Gert Kruiswijk

geïnspireerd op de koorddanseres van Ans Markus

Zomer in Wilnis

olieverf – 40.50 – 2014 – Gert Kruiswijk – verkocht

De Veenmolen in Wilnis – terwijl de schapen onhoorbaar grazen op een lome zaterdagochtend in de zomer van 2014, maakt een speedbootje een lachspiegel van het water aan de Ringvaart,

Gebaseerd op eigen foto.