Demmerik

Demmerik – 2015 – 40.50 olieverf – Gert Kruiswijk

Dit schilderij geeft mijn impressie van een authentiek stukje veenlandschap in het Groene Hart. Koeien in een weiland bij Vinkeveen. Minstens 50 tinten groen, dus hoe spannend wil je het hebben ? Als je dit met olieverf in beeld wilt brengen, blijkt dat niet de enige uitdaging. Tussen al dat groen is het bijzonder kleurrijk. Vooraan in de berm prachtige bloemen, de koeien kunnen er niet bij…..  Het stille water in de sloot wacht met spanning op de beroering door een dorstige koe of een hongerige blauwe of witte reiger.

In het weiland geen fabrieksgroen gras, maar een veelheid aan smaken en kleuren. De koeien voelen zich er prettig en leven ontspannen in elkaars omgeving. Let eens op de 2 rode koeien links en kijk naar het licht dat met kleine wolkenschaduwen schijnt op het kleurrijke groen. Daarachter de bomen die het traject markeren van de vroegere spoorlijn Nieuwersluis – Haarlem. De treinen verdwenen en de bomen verschenen. Een deel van het traject is nu een prachtig wandelpad, dat onderdeel is van de Demmerikroute en de spoorbaanroute Wilnis-Vinkeveen.

Aan de horizon staat de indrukwekkende neogotische kruisbasiliek van Vinkeveen. Sinds 1883 is ‘de kathedraal van De Ronde Venen’ een ijkpunt in het landschap, maar ook bron van pijn. Pijn in het hoofd en in de portemonnee van veel gelovigen en bestuurders.

Boven de horizon de sluierbewolking waartussen de blauwe koepel zichtbaar wordt. Vanuit dat blauw  en zelfs door de wolken komt het licht en de warmte waar je blij van wordt.

Het totaalplaatje is perfect voor het thema ‘Leef mee met het groene hart’.

Geïnspireerd op eigen foto van herkauwende koeien in Demmerik / Demmerikse kade in Vinkeveen – De Ronde Venen.