Categoriearchief: Overig / achtergrondinformatie

aan het werk bij het SchilderLab

zelfportretten

Het zelfportret is een behoorlijke uitdaging voor schilders. Velen beginnen er gewoon niet aan. Voor mij was het echte startsignaal een lesblok ´gezichtsuitdrukkingen´bij het SchilderLab https://hetschilderlab.nl in Harmelen. In de eerste plaats om het niveau van de portretten die ik maak van anderen te verbeteren (dat kan altijd denk ik). Al gauw bleek dat het doorgronden van en in beeld brengen van verschillende gezichtsuitdrukkingen vraagt om een reeks zelfportretten. Dat werd nog een hele operatie.

Goede portretfoto’s (laten) maken, tekeningen op ware grootte (zoals op het doek) maken, dan deze met houtskool ‘afdrukken’ (net als bij carbonpapier) op het doek. Dan een opzet maken met alleen witte en zwarte verf. Vervolgens eindeloos veel laagjes, vooral voor de huid. Uiteraard ook nog aandacht voor de achtergrond, de combinatie van de drie schilderijen, de sfeer bij elke uitdrukking, de details in de kleding, zoals de knopen,

Kortom: een mooi project waarmee ik heel wat avonden bezig ben geweest over een periode van ruim een half jaar. De nog niet gesigneerde schilderijen heb ik publiekelijk getoond tijdens de Kunstroute Ronde Venen 2019. De reacties waren zonder uitzondering positief.

warmte bij Mon Martre in Wilnis

Het was heel zonnig, druk en warm op de najaarsmarkt in Wilnis op 10 september 2016.

Mijn schilderijen stonden ingelijst en wel en voorzien van een beschermingslaagje te glimmen in de zon. Ze vormden voor veel mensen een verrassing.  Sommigen liepen snel langs, maar veel mensen wilden wel langer dan 3 seconden kijken en dat is op zich al prettig !

Met het schilderij van Maarten van Rossem was ik tussen de gesprekken door nog bezig. Dat trok de aandacht en leidde tot heel veel reacties.

 

img_3223 img_3220 20160910_103451img_321920160910_103439

focus in 2016

Na de ‘vrije’ portretten van beroemdheden werk ik aan een portret in opdracht 🙂 en aan een landschap bij Dronten.
Atelier Spiegel van de Ziel organiseert ergens in De Ronde Venen een expositie met portretschilderingen van bekende personen. Mijn bijdragen daaraan: een schilderij van Hanneke Groenteman en een van Maarten van Rossem.
Monumentendag 2016 (zaterdag 10 september) is er MON MARTRE in Wilnis. Met kramen en ezels waaraan wordt gewerkt, ook door mij 🙂
Op 29 en 30 oktober 2016 is er een expositie in galerie Boven Verwachting met als
titel:   “DE LENS GING DICHT, DE AFDRUKKEN BLIJVEN INSPIREREN”. Foto’s gemaakt door Theo Nollen (1951-1997), gepubliceerd in het boekje ‘Vrijgeven, vieren van verbintenissen’ zijn de inspiratiebron voor nieuwe kunstwerken, die te zien en te koop zijn in de galerie.

thema: portret van beroemdheid

In het atelier ‘Spiegel van de ziel’ van Marion Stok van Dongen werken we aan een serie portretten van bekende personen.

Mijn keuze: een portret van Hanneke Groenteman.

Waarom: betrokken bij de maatschappij met grote belangstelling voor mensen. Geweldige interviews, niet in het minst in het tv-programma waarin 3 kunstschilders een portret van iemand maken.

 

mogelijkheden

Goede kunstenaars wijzen je op dingen waar je nog niet eerder aan hebt gedacht. Ze zeggen niet hoe de wereld er uitziet, nee, ze vertellen je hoe de wereld eruit zou kunnen zien. Het zijn de mogelijkheden, geen wetten.

K. Schippers / pseudoniem van Gerard Stigter – in een interview met Arjan Visser in Trouw 15 augustus 2015

La douce France – les artistes-peintres sont de retour….

Liverdun – 2015 – 40.50 – peinture à l’huile – Gert Kruiswijk

Bronnen voor Inspiratie genoeg tijdens onze zomervakantie in 2015. Vanaf de camping in Liverdun was er niet alleen een prachtig zicht op het historische stadje, maar ook een indrukwekkend zicht op ‘chateau de la Flie’ aan de andere kant van de Moezel.

Behalve tot prachtige wandelingen en fietstochten leidde e.e.a. tot schilderen in de schaduw van de bomen, met prettige belangstelling vanuit Liverdun. Daarbij was ook de ‘blogger van Liverdun’ die niet alleen de historie beschrijft, maar ook de hedendaagse gang van zaken. Dat leidde tot de volgende publicatie (met hieronder mijn vertaling) op http://liverdun.skyrock.com/2.html gedateerd 9 juni 2015 (wellicht even scrollen dus naar de tekst met foto’s of een volgende bladzijde aantikken; tekst en foto’s schuiven in de praktijk door naar volgende bladzijden) of gebruik de zoekfunctie bovenin en zoek ‘Gert’.

Ook naamloos is het een eer om gekoppeld te worden aan beroemde schilders 🙂

Het heeft even geduurd, maar het betreffende werk is af !

Sources d’inspiration assez pendant nos vacances d’été en 2015. Du camping à Liverdun, il y avait non seulement une vue magnifique sur la ville historique de, mais aussi une vue impressionnante du « château de la Flie » de l’autre côté de la Moselle.

En outre de randonnée et de vélo led e.e.a. à la peinture à l’ombre des arbres, avec des intérêts agréable à Liverdun. C’était également le « blogueur de Liverdun » qui décrit non seulement l’histoire, mais aussi de la situation contemporaine. Qui a mené à la suite de la publication (avec ma traduction ci-dessous) sur http://liverdun.skyrock.com/2.html daté du 9 juin 2015 (voire de défilement afin que le texte avec des images sur l’écran ou prochaine page ; texte et photos glissent dans la pratique aux pages suivantes).

Aussi n est-ce un honneur d’être les peintres célèbres 🙂

Il a fallu un certain temps, mais le travail est désactivé !

“Liverdun: les artistes – peintres sont de retour…..

Comme a  la belle époque, les peintres continuent a fixer sur leur toile les aspects pittoresques de notre ville. Juin 2015 un peintre a plante son chevalet devant le chateau de la Flie comme le faisait jadis les Thorelle, Charbonnier, Vautrin, Thiriot, Meixmoron, Dieudonne, Quintard, Fagonde, Renaudin qui plante leur toile devant l’antique forteresse episcopale.

Annees 1900: le peintre Renaudin peint les vannes du moulin. Le tableau: propriete d’un particuler.”

Annees 2015: le peintre Gert Kruiswijk peint le château de la Flie. Le tableu est pour la vente. Utiliser le formulaire de contact sur le site du peintre : www.gertkruiswijk.nl pour une consultation sans engagement.

“Liverdun:  de kunstschilders zijn terug ……..

Net als in ‘la Belle Epoque’ (het ‘mooie’ tijdperk 1900 – 1914 in Frankrijk), blijven schilders de pittoreske delen van onze stad op hun doek vastleggen. Ook in Juni 2015 plant een schilder zijn schildersezel bij het ‘kasteel van de Flie’ net als ooit de schilders Thorelle, Charbonnier, Vautrin, Taylor, Meixmoron, Dieudonné, Quintard, Fagonde en Renaudin hun doek neerzetten met het gezicht naar het oude bisschoppelijke Fort in Liverdun.

In 1900: de schilder Renaudin schildert de kleppenmolen. Het doek is in particulier bezit.”

In 2015 schildert Gert het ‘chateau de la Flie’ in Liverdun. Het schilderij is nog te koop. Belangstelling ? Gebruik het contactformulier op deze website voor vrijblijvend overleg.

3252745340_1_3_qFuCypm83252745340_1_5_XsgksqQQLiverdun 2015 Gert Kruiswijk