portret in ontwikkeling

Zie hier de door mij gezette stappen bij het schilderen van een portret met olieverf. Het schilderij is geïnspireerd door een portretfoto. De foto is gemaakt door Ria Wubs tijdens een fotografiereis van Fotolumni  naar Bosnië.  Ik ben blij met haar toestemming voor het gebruik van haar foto. Het gaat om een foto van een van de acht vaste bewoners van het dorp Lukomir.

Het begint met een onderschildering. Dan komen er laagjes bovenop en wordt het schilderij steeds completer.

Zij blijft nieuwsgierig naar de kijker (op de foto kijkt ze langs de fotografe, maar dat hield ze bij mij niet vol……) De dunne dubbelgevouwen hoofddoek kent zo zijn uitdagingen, maar zit nu keurig onder haar kin geknoopt. Haar armen in een wollen trui. Voor mij werd het ‘breien met verf’.

Langs de linkerkant stond op de foto een rand met waarschijnlijk witte bloemen. Mijn zoektocht naar een typisch Bosnische bloem of plant leverde de prachtige Bosnische spar op (Picea omorika) en een (ook prachtige)  Helleborus torquatus.

Het kant langs de hoofddoek, de achtergrond rechts en de lichtjes in haar ogen maken het beeld langzaam maar zeker compleet.

12011352_485849314931278_6921469996070165211_n bosnie Ria Wubsportret Bosnie stap 1portret Bosnie stap 2 portret Bosnie stap 3portret Bosnie stap 4portret Bosnie stap 5portret Bosnie stap 6