intrigerend portret

Deze intrigerende portretschildering heb ik gemaakt aan de hand van een foto van een mevrouw die 1 van 8 vaste bewoners is van het dorp Lukomir in Bosnië.

Mijn schilderijen worden nooit een kopie. Het werd een hele ontdekkingsreis om de persoon te treffen (het moest echt deze mevrouw worden en niet iemand die op haar lijkt), de verschillende stoffen te verbeelden en op een subtiele manier duidelijk te maken dat het hier om Bosnië gaat.

Mevrouw blijft nieuwsgierig naar de kijker. Op de foto kijkt ze langs de fotografe, maar dat hield ze bij mij niet vol……    🙂  De bijna doorschijnende dubbelgevouwen hoofddoek kent zo zijn uitdagingen, maar zit nu keurig onder haar kin geknoopt. Haar armen in een dunne trui.

Langs de linkerkant onderin de Bosnische bloemen van de ‘Helleborus torquatus‘ en daarboven de Bosnische spar ‘Picea omorika‘.

Het schilderij is geïnspireerd op de foto, gemaakt door Ria Wubs tijdens een fotografiereis naar Bosnië.

portret Bosnië / 40.50 / 2015 / Gert Kruiswijk